Delende zzp’ers zijn de toekomst

Delende zzp’ers zijn de toekomst

Zzp’ers die ‘delen’: het is een opwaartse spiraal. Uit onderzoek van ZZP Barometer blijkt dat zzp’ers steeds meer hun netwerk openstellen voor collega-zzp’ers. Ook wisselen ze ervaringen over intermediairs en opdrachtgevers uit. Met als doel ‘verbinden’ zodat ze elkaar aan nieuwe opdrachten helpen. Dit past in de algehele trend want er is steeds meer animo voor het delen van gereedschap, auto’s, huizen, kantoorruimtes en meer. Goed nieuws, vindt WNKL. Maar dit betekent niet dat we op het hoogtepunt zijn. Wat nog een zetje kan gebruiken, is het delen van kennis tussen zzp’ers.

Delen is vermenigvuldigen

WNKL vindt het een mooie ontwikkeling dat zzp’ers de kansen van het delen inzien. Niet voor niks bestaat de uitspraak: delen is vermenigvuldigen. Wie weet waar delen je in de toekomst brengt. Bovendien heeft het een behoorlijk aantal positieve effecten. Neem kennisdeling: jij geeft een korte les over jouw vakgebied en de ander leert jou iets wat jij altijd al had willen weten. Op die manier werk je aan je eigen ontwikkeling en expertise. Je voelt je sterker en het straalt kennis en kunde uit naar je (potentiële) opdrachtgever. Of wie weet help je iemand verder met zijn onderneming door je kennis beschikbaar te stellen. Niets leukers dan zo iemand ondersteunen toch? Nog een mogelijkheid: je deelt je kennis met iemand die net zo enthousiast is over een onderwerp als jij. Van het een komt het ander en nu gaan jullie samen interessante projecten starten. Al met al: deel je netwerk en je helpt de ander aan opdrachten. Deel je kennis en je creëert samen interessante opdrachten.

Deeleconomie voor bedrijven

Niet alleen voor het individu is het interessant om aan te haken bij de deeleconomie, maar ook voor gevestigde bedrijven. Helemaal nu de deeleconomie op gang is. Een bijkomend effect van delen is namelijk dat er minder spullen gefabriceerd hoeven te worden. Of wellicht is er straks minder vraag naar cursussen, omdat de zzp’ers samen het grootste kennisinstituut vormen. Dan is het prettig als bepaalde zaken voor bedrijven efficiënter en voordeliger kunnen. Maar hoe? Door bijvoorbeeld intern de kennis van eigen werknemers op een laagdrempelige manier beschikbaar te stellen. Door met andere bedrijven gezamenlijk spullen aan te schaffen zoals een hijskraan. Maar ook door leegstaande bedrijfsruimte beschikbaar te stellen voor mensen buiten het bedrijf. Wie weet is er zelfs een businessmodel aan het delen te koppelen. Allemaal nieuwe kansen en mogelijkheden dus.

Duurzame WNKL

WNKL wil zo goed mogelijk inspringen op de kansen en mogelijkheden van de deeleconomie. We maken daarom gebruik van een waardevol advies die voortkwam uit de ‘raad van inspiratie’ afgelopen voorjaar. Tijdens deze raad kwam een groep zelfstandigen bij elkaar om te discussiëren over hoe zzp’ers op lokaal niveau met elkaar te verbinden. Het waardevolle inzicht: verbind zzp’ers op thematisch niveau met elkaar. Inmiddels is WNKL er van overtuigd dat waardevolle samenwerkingen ontstaan als zelfstandigen met dezelfde passie en interesses bij elkaar komen. Daarom richten we ons op het eerste thema ‘duurzaamheid’. Is de eerste thematische WNKL een succes dan breiden we uit naar andere thema’s. Het leuke is: doe jij als zelfstandige mee, dan draag je bij aan dit succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *