Een goed ecosysteem voor zzp’ers – iedereen winst?

Een goed ecosysteem voor zzp’ers – iedereen winst?

In een goed ecosysteem bestaat een positief evenwicht: tussen geven en nemen, tussen korte en lange termijn. Wat WNKL betreft werken we ook voor zzp’ers aan een goed ecosysteem: aan een evenwicht tussen zelfstandigen en organisaties, tussen geven en nemen, tussen korte en lange termijn. Zo floreren we mét elkaar. Een ecosysteem werkt doordat iedereen geeft en neemt: iedere speler brengt vanuit zijn eigen rol en functie zowel kennis als ervaring: I scratch your back, you scratch mine. De kracht van een ecosysteem is dat deelnemers elkaar niet als concurrenten zien maar juist samenwerken; door kennis uit te wisselen kunnen zzp’ers elkaar helpen, zodat de beste versie van elkaar ontstaat. Vergelijk het met het ecosysteem van de ‘vissenwasstraat’ op onze zeebodems: diverse vissen stellen zich in een rij op voor een grondige poetsbeurt door lipvissen en poetsgarnalen. De vissen zijn weer schoon, en de poetsvissen krijgen een maaltje binnen. Zelfs ‘gevaarlijke’ vissen komen bij deze bijzondere ‘wasstraat’ zonder de kleine visjes kwaad te doen. Misschien wil WNKL wel de rol van zo’n ‘wasstraat’ vervullen: ervaren en minder ervaren zzp’ers, jong en oud, kenniswerkers en gouden handjes komen naar WNKL om hun expertise te delen. Zodoende leren we van elkaar en ontstaan samenwerkingen: een soort ‘stapelvoordeel’ eigenlijk!

Lekker lokaal
Alleen al Amsterdam telt inmiddels rond de 100.000 zzp’ers. Een goed lokaal ecosysteem is daarom belangrijk: het versterkt de positie van zzp’ers en biedt meer toekomstperspectief. Maar hoe ziet zo’n ecosysteem er dan uit? Het bestaat in ieder geval uit mensen en organisaties die samen een goede omgeving willen creëren voor zelfstandigen én die samen gericht zijn op groei. Dankzij het onderling contact ontstaat een positieve ontwikkeling voor iedereen – zonder sturing van bovenaf. Voorbeelden te over van initiatieven die zijn ontstaan vanuit het ecosysteem: de broodfondsen voor zzp’ers die ziek worden of even geen inkomsten hebben bijvoorbeeld. En ook Seats2Meet is een mooi voorbeeld: het gratis faciliteren van een werkplek voor zzp’ers om te (net)werken maakt dat meer mensen, zowel zelfstandigen als bedrijven, graag vergaderruimtes huren bij Seats2Meet. Een ecosysteem nodigt daarbij uit tot ontmoetingen, tot samenwerkingen en krachtenbundeling. Lokale nabijheid versterkt dit alleen maar. En ook hier weer stapelvoordeel: zzp’ers zijn vaak specialisten in hun vakgebied, werken relatief vaak vanuit huis en pakken graag dingen aan: ook de buurt of stad kan zo profijt hebben van alle kennis en ervaring die zzp’ers met zich meenemen. Zo maakt een goed ecosysteem bovenal een leukere buurt: mensen vinden elkaar, dwars door beroepen heen.

WNKL als wasstraat?
Als zzp’er heb je veel kennis in huis maar weet je niet over alle onderwerpen de ins en outs. Een uurtje kennisdelen met een collega-zzp’er is soms dan ook ontzettend waardevol. Voor de collega zzp’er zorgt deze investering mogelijk voor positieve mond-tot-mond reclame en werk op de langere termijn: acquisitie dus. En vaak is het ook gewoon leuk om je kennis te delen! Waar het om gaat: partijen hebben elkaar iets te bieden; daarom is een goed ecosysteem niet alleen gericht op financieel gewin. Zo wint iedereen samen.

One Reply to “Een goed ecosysteem voor zzp’ers – iedereen winst?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *