Hoe maak ik een ‘bedrijf’ van mijn netwerk?

Hoe maak ik een ‘bedrijf’ van mijn netwerk?

Ik ben op zoek. Ik zoek een nieuw concept! Het hangt in de lucht, ik weet het zeker. Het moet er gewoon komen, want A leidt naar B.

A?
A=Digitale dialoog
Menno Lanting beschrijft in zijn boek Connect de opening van een H&M: ‘Een helikopter hangt boven de Dam in Amsterdam. Zover het oog reikt zijn vanuit de hoogte mensen te zien. Het plein staat vol, van het paleis tot aan hotel Krasnapolsky. Tot ver in de zijstraten staan (…) fans, fans van het modemerk H&M. (…)
Een absurd verhaal? Wellicht in de fysieke wereld. Er is echter een andere wereld waar dergelijke taferelen zich voortdurend voordoen: de wereld van sociale netwerken.’

A=It’s love stupid!
ZZPer, freelancer, zelfstandig ondernemer, professional… Wat je ook prettiger vindt klinken: het worden er steeds meer! Om heel diverse redenen – en niet altijd financieel even voordelig – maar wat hen bindt is een liefde voor het eigen vak. Daarvoor is een andere manier van werken nodig, waar het gaat om professionaliteit, kennis, ervaringen. Zie bijvoorbeeld deze uitzending van Tegenlicht met de Braziliaanse topondernemer Semler. Andere bedrijven en ondernemingen stimuleren bijvoorbeeld intrapreneurship.

A=’de wiki-way of life!’
We gaan er allemaal doorheen; de fase van ‘van mij!’. Maar ‘toegang hebben tot’ wordt belangrijker dan ‘hebben’. Zie de lease jeans van Mudjeans, zie het leenforum peerby, en zie bijvoorbeeld ook de populariteit van tweedehandsmarkten waar kleding voor een paar maanden van eigenaar wisselt.
We delen niet alleen onze spullen, ook delen we onze kennis, netwerken en financiële middelen. De ‘wiki-way of life’ betekent niet alleen dat we samen een online encyclopedie samenstellen, of er samen voor zorgen dat een initiatief mogelijk gemaakt wordt door crowdsourcing, ook delen we onze netwerken en kennis via sociale media en netwerksites met de boodschap: ‘voel je vrij gebruik te maken van mijn netwerk’. En tegelijkertijd ook een roep om een ander soort leiderschap; het nieuwe leiderschap is samenwerken. Best lastig overigens…

En wat is B dan?
Ja, goede vraag. Want dat weet ik dus niet. Mijn zoektocht bracht me op veel bijeenkomsten, bij veel netwerken en opleidingen. Bijvoorbeeld bijeenkomsten bij de Kamer van Koophandel over ‘samenwerken’, bij Greenwish voor initiatievenmakelaars. Syntens dacht mee, enorm veel professionals – al dan niet in loondienst – denken nog steeds mee. Ik heb meegedaan – en doe dat nog graag – aan Waarmaakdagen, ik doe een MBA, ik lees mijn literatuur en volg trouw de ontwikkelingen rondom sociaal ondernemerschap, samenwerken, leiderschap, …

Maar eerlijk gezegd vind ik de reis nu interessanter dan de bestemming. En in het kader van ‘ik ga op reis en ik neem mee’:

B=Buurt
Zorgt onze digitale dialoog ervoor dat wij onze buren niet meer kennen? Nee, juist andersom! Met tools als Foursquare en de ‘nearby you’ functie in Tweetcaster bijvoorbeeld. Met Facebook pagina’s, met lokale websites. Dat we dat ook willen blijkt wel uit populaire buurtinitatieven in grote steden als Amsterdam zoals FijnZonneplein, GeefomdeJanEef, Boloboost, etc. Om alternatieven te vinden voor leegstaande winkels, om een leuke dag te hebben, om je thuis te voelen in je buurt worden allerlei ‘real life’ initiatieven opgezet met veel succes!

B=Pop-up try-outs
Pasgeleden zag ik ze weer: lifters! Wat een mooie manier van reizen en nog steeds een mooie metafoor voor vertrouwen binnen een samenleving: ‘jij neemt mij nu mee, ik neem een ander keer iemand anders mee, en iedereen is waar hij wil zijn’. En liften is ook waar deze reis om gaat: over gelegenheidscoalities, over (soms) meedenken, (soms) meedoen, en ook onderdeel zijn van een geheel.

B=pamflet
Om een oude denker te parafraseren: ‘professionals aller landen verenigt u!’ en creëer (tijdelijke) marktplaatsen van creativiteit. Bevolk een leegstaand winkelpand, zet de deuren open, laat jezelf zien, ga de dialoog ook live aan. Met op de menukaart: goede koffie, lekkere broodjes en daarnaast het aanbod van de dag: bijvoorbeeld website advies- of ontwerp, coaching, workshops digitale dialoog, etc.

Whatsinit4professionals?
De een wil af en toe netwerken, (startende) collega’s ontmoeten, of gewoon ‘effe uitblazen’. De ander wil een prettige plek om mensen te ontvangen, of een fijne plek om hard door te werken. Weer een ander wil juist zichtbaar zijn en klanten werven. Of: gelegenheidscoalities vormen, samenwerkingen aangaan. Of juist een dagje gastvrouw m/v zijn en verbindingen leggen!

Whatsinit4dahood?: ‘ooit al eens naast een websitebouwer gezeten?’
Stel je voor: je wilt best een website maar zo’n echt bureau kun je toch niet betalen? Dan loop je toevallig de buurtWNKL binnen en daar blijkt een buurm/v te zitten die dat dagelijks doet! Of loopbaanadvies, dat klinkt wel heel duur. Of een loodgieter: ook heel handig!

Whatsinit4me?
Mijn mooiste projecten waren die tijdelijke samenwerkingen waarin iedereen in zijn kracht en professionaliteit zijn eigen bijdrage kon leveren aan een geheel. ‘Geen geouwehoer, maar poetsen’ vaak. En in ieder geval het uiteindelijke gevoel dat Hannibal uit the A-Team graag verwoordde met: ‘I love it when a plan comes together’.

Verlanglijstje:
Wil je meedenken/ meedoen? Graag! En tips voor lokatie en software zijn helemaal erg welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *