Koffie of Barbecue?

Koffie of Barbecue?

Als student in Portugal ontwikkelde ik een theorie over het belang van betaalbare, goede koffie in de kroeg voor een buurt, stad en samenleving. Waar in Portugal mijn collega-studenten na het eten namelijk nog even ‘een koffie’ gingen halen in het cafĂ©, leken mijn Nederlandse collega’s geen rust te hebben voordat ze een waanzinnig professionele espressomachine thuis hadden staan. En waar ik in Portugal levendigheid en warmte op straat ervaarde, registreerde ik bij terugkomst in Nederland in veel huiskamers het wisselende licht van een TV met een kopje koffie onder handbereik voor de eenzame kijker.

De makers van Tegenlicht gaan in de uitzending ‘Gaten in de Markt’ op zoek naar mogelijkheden en initiatieven op het kruispunt van individualisering, buurt en nieuwe economie. En terwijl mijn koffietheorie het borreltafelniveau nooit is ontstegen noemt Douglas Rushkoff in Tegenlicht een voorbeeld van zijn vroegere buurtbarbecues. Als kind barbecuede de hele straat een weekend lang gezellig met elkaar, en na verhuizing naar een ‘betere buurt’ barbecuede iedereen in zijn eigen achtertuin ‘tegen elkaar op’.

Vergelijkbaar?

Een romantisering van ‘de buurt’?

Feit is wel dat we als samenleving toe zijn aan andere manieren van denken en samenwerken. Benieuwd daarom naar de voorbeelden die zullen volgen. In deze uitzending alvast Thuisafgehaald.NL, Singelpark Leiden, Ouderparticipatiecrèche de Oase. Vele anderen (volgen) hier.

De hele uitzending van Tegenlicht – Gaten in de Markt is, kortom, echt de moeite waard. Veel plezier!

[youtube=http://youtu.be/4kMdxWsx_8s]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *