Loop je met ons mee bij de Groenste Dag van Noord? De route!

Loop je met ons mee bij de Groenste Dag van Noord? De route!

Welkom bij de Groenste Dag van Noord!

Loop je met ons mee? Een route van NoordOogst naar Noorderpark: via groen en duurzaam naar circulair Noord?

 

Programma Groenste Dag

Het actuele programma vind je op www.duurzame100vannoord.nl. Sluit vooral aan bij de Pitch ‘n Drinks, straks om 17 uur bij Pompet in het Noorderpark – daar zijn alle groene doeners van Noord!

Dit is een route tussen de verschillende lokaties die deelnemen aan de Groenste Dag.

Groenste Dag?

Steeds meer mensen voelen zich betrokken bij groen en bij duurzaamheid. Of dat nu de moestuin om de hoek is, spullen en kleding hergebruiken via de kringloopwinkel, of zonnepanelen op je dak. Ook In Amsterdam-Noord zijn veel bedrijven en initiatieven los van elkaar bezig met duurzaamheid. Juist omdat lokale samenwerking en ontmoeting echt verschil uitmaakt, zijn een jaar geleden een aantal ondernemende Noorderlingen de kennisexpeditie de Duurzame 100 van Amsterdam-Noord gestart. Samen organiseren zij voor de tweede keer deze ‘Groenste Dag van Noord’.

Route 1. Van NoordOogst naar het Zonneplein
Vertrek vanaf NoordOogst naar de Meteorenweg en ga na het water naar links naar de Kometensingel. Sla aan het eind rechtsaf, blijf de Kometensingel volgen. Na  de eerste huizen aan de linkerkant neem je de eerste straat rechts: het Maarsenhof. Ga links met de bocht mee naar het Orionplantsoen. Sla dan linksaf de Argostraat in en volg die (maakt nog een bocht naar rechts) tot aan het Zonnehuis.

Wat kom je onderweg tegen?

De A10: benieuwd naar de onstaansgeschiendenis? Lees er hier over: https://www.wegenwiki.nl/A10_(Nederland)#Noordring Meer over Tuindorp Oostzaan:
http://www.geschiedenis-van-amsterdam-noord.nl/tuindorp-oostzaan/ en https://www.parool.nl/amsterdam/tuindorp-oostzaan-koestert-verleden~a26533/ en wist je dat de Noorder Ijplas en –polder de erfenis zijn van de overstroming in 1960? https://www.onsamsterdam.nl/tijdschrift/jaargang-2010/19-tijdschrift/tijdschrift-jaargang-2010/86-nummer-1-januari-2010?showall=&start=1
Met in het middelpunt het Zonnehuis:
https://amsterdamse-school.nl/objecten/gebouwen/zonnehuis,-tuindorp-oostzaan/

Route 2. Van het Zonneplein naar de Gewoonboot

HATO en RAINPROOF hebben een unieke historische en groene wandeling voor je uitgezet, samen met 2 gidsen! Tuindoper Ton en Mirko van Rainproof vertellen je graag alles over heden en verleden van dit Tuindorpse Arbeidersparadijs (of was het een armoedeparadijs?), de havens en de NDSM. En ook de toekomst natuurlijk: hoe ziet die er onder- en bovengronds uit? Vertrek is om 13 uur vanaf het Zonneplein, we zijn om 14 uur bij de Gewoonboot. Onderweg aansluiten? Bel 0627123811

Route 3. Van de Gewoonboot naar Hollandse Nieuwe

Loop vanaf de Gewoonboot over de brug naar de Buiksloterham. Hollandse Nieuwe zit links op de hoek. Onderweg meer lezen over de Buiksloterham? Wat zit er achter dat kale stuk grond dat je onderweg tegenkomt? http://www.theobakker.net/pdf/IndustrieBuiksloterham.pdf

Route 4. Van de Buiksloterham naar het Noorderpark

Vanaf Hollandse Nieuwe sla je linksaf en nog eens linksaf om naar Palais Recup in de Monnikskapstraat te gaan. Vervolgens maken we rechtsomkeert via het parkje om naar de Bosrankstraat de Ridderspoorweg over te steken. Sla dan rechtsaf de Hulstweg in, de eerste links de Papaverweg en dan rechtsaf naar de Korte Papaverweg: de Ceuvel.

Uitstapje: klimaatneutrale wijk Schoonschip: de steigers van de wijk liggen er al. Wil je hier een kijkje nemen, sla dan rechtsaf naar de Struisgrasstraat, linksaf naar de Veldbiesstraat, linksaf naar de Kropaarstraat, en dan weer rechts naar de Papaverweg.

Vervolg vervolgens vanaf de Ceuvel/ Korte Papaverweg naar de Ribesstraat, je gaat dan achter de kerk langs en steek de Kamperfoelieweg over. Volg de Ribesstraat, sla de 2e linksaf naar de Duindoornstraat en loop dan via de Hortensiastraat het Noorderpark in. Pompet is het terras dat onder de bruggen ligt over de Nieuwe Leeuwarderweg.

Wat kom je onderweg tegen? Altijd al meer willen weten over de naamgeving van, met name, Floradorp: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bloemenbuurt_(Amsterdam), over de bouw van Floradorp: http://floradorp.nl/2578-2/ en heet Florapark:
http://www.geschiedenis-van-amsterdam-noord.nl/florapark/

Route 5. Leven en dood in het Noorderpark

Gert van IVN natuurgidsen en Maestro Richard nemen je graag mee het bos in voor een natuurwandeling over leven en dood in de natuur. Voor jong en oud! We vertrekken om 16 uur vanaf Pompet. Onderweg aansluiten? Bel 0627123811.

En kenden jullie deze al? https://beeldbank.amsterdam.nl/

Veel plezier!

 

 

 

Deze route is voor je uitgewerkt door Yvonne Kroon www.kroontours.nl

 

www.duurzame100vannoord.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *