Innovatielab: duurzaam begint lokaal!

Innovatielab: duurzaam begint lokaal!

Aangestoken worden door het duurzaamheidsvirus bij het BovenIJ Ziekenhuis

Enkele maanden  geleden stapte een groepje enthousiaste, duurzame ondernemers uit Amsterdam-Noord naar het BovenIJ met een ‘stout plan’: laten we Noord gaan verduurzamen en daar beginnen waar alles bij elkaar komt: het BovenIJ! Het plan werd met veel enthousiasme ontvangen bij het BovenIJ, niet alleen omdat het ziekenhuis graag (verder) verduurzaamt, ook omdat het ziekenhuis dit graag doet samen met de gebruikers van het ziekenhuis. Vandaar dat de De Duurzame 100 van Noord en BovenIJ besloten om experts, ondernemers, leveranciers én medewerkers van het ziekenhuis bijeen te brengen in een  Innovatielab.

De uitnodiging voor medewerkers en leden van de Duurzame 100 van Amsterdam-Noord volgde:
Droom, denk en doe met de Innovatielabs over afval, dagelijkse duurzaamheid en energie. Ontmoet makers en doeners, experts en betrokkenen en deel, doe en innoveer mee! Aan de diverse tafels verkennen we mogelijkheden, samenwerkingen, en innovaties. Samen gaan we ervoor!

Het innovatielab
Een circulaire economie begint lokaal, met elkaar de hand geven en begínnen. Wil een ziekenhuis normaliter besmetting voorkomen, het doel van de middag was om elkaar juist aan te steken. Het duurzaamheidsvirus verspreiden, en samen aan de voet staan van innovatie die mens, milieu en bedrijfsvoering ten goede komen. Ruim veertig bevlogen én soms sceptische vakmensen schoven aan bij het eerste Innovatielab van Noord. Met een brede vertegenwoordiging van disciplines. Van technische dienst of de afdeling infectiepreventie, van imker tot ingenieur allemaal werkzaam in Noord. Allemaal met de focus: hoe gaan we vandaag ook echt wat bereiken samen? Hoe komen we van ideaal of uitdaging naar concrete actie? Hoe maken we ons BovenIJ en Noord duurzamer?

Binnen no-time gonsde het Zonnehuistheater van de ideeën. In de pauze tussen twee sessies door werden we nog extra opgezweept door een kort en zeer interactief intermezzo met Nederlandse kampioen luchtdirigeren, maestro Richard van Roessel. Pak de ruimte, geef de toekomst zélf vorm! Stel je voor dat je daar staat, en laat het hele orkest jouw instructies volgen. Een mooie analogie naar de zorg van een aantal medewerkers: hoe krijgen we collega’s mee en verleiden we ze tot groen(er) gedrag?

Van droom naar doel
In de verschillende werkgroepen begon eenieder met het formuleren van zijn groene droom of uitdaging voor een groen ziekenhuis. Van daaruit werden per tafel – energie, (plastic) afval en duurzaam gedrag, een aantal groepen geformeerd om elke te komen tot een tijdspad. Welke stappen kunnen er nu ingezet worden om over enkele jaren doel a, b, of c te bereiken?

Enkele voorbeelden:

  • Samen in kaart brengen van het energie-grid waarmee door slimmer gebruik te maken van de koelmachines en de restwarmte tot 600% effectiever met energie kan worden omgegaan.
  • Een tuinteam dat samen met omwonenden gaat voor een gezonde tuin met de BovenIJ Bij(enkasten) van stichting en een rijk aanbod van bloemen voor de BovenIJ bij , de mogelijkheid om workshops te geven over gezonde keuzes, en waar medewerkers én patiënten kunnen ontspannen.
  • Maximaal reduceren van (verpakkings-)plastic samen met leveranciers van het ziekenhuis. Tegelijkertijd worden de restanten ingezameld en samen met de 3D-printers van Van Plestik verwerkt tot nieuwe producten, waarbij medewerkers en cliënten zelf product ideeën mogen aanleveren.
  • En: meten=weten! Hoeveel verbruikt zo’n CT scanner nou eigenlijk? En al die andere apparaten? Dat ze nodig zijn, weten we. En dat ze veel verbruiken, weten we ook: ongeveer genoeg voor een hele wijk! Maar hoe zit het dan met de oude leidingen van het gebouw, en hoe kun je slim en gefaseerd verduurzamen met vernieuwende duurzame energiebronnen? Samen met InHolland kijken we naar onderzoeksmogelijkheden voor studenten.

De initiatiefnemers van het BovenIJ zochten inspiratie en nieuwe ideeën waarmee zij het ziekenhuis verder kunnen vergroenen, de duurzame 100 van Noord willen de komende jaren bouwen aan een lokale, circulaire economie waarin experts, bewoners en organisaties hyperlokaal samen werken. “Laten we vooral gaan DOEN” zegt Nathalie van Loon van de Duurzame 100, “de ambities voor de energietransitie zijn stevig. Lokaal is bovendien zoveel betrokkenheid en expertise aanwezig, en juist lokaal kun je samenwerken en kringlopen – naast energie ook afval, mobiliteit, voedsel, groen – op elkaar aansluiten. Dus we verheugen ons op het vervolg!”

Doe je mee?
Deze middag was een prachtige start van 2018. Was je er niet bij? Niet getreurd: we gaan dit jaar van Groene Voornemens naar Groene Actie! Wij gaan er voor, en iedereen kan er deel van uitmaken. Doe jij ook mee met de duurzame 100 van Noord? Wil je meer weten over de Duurzame 100 van Amsterdam Noord check dan dit filmpje en deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *